12 juni 2008

Ruben i Beijing

Ja, nu ska jag försöka få till en liten rapport om Rubens besök i Beijing.
När man kommer till Beijing så måste man inom 24 timmar anmäla sig hos polisen, det spelar ingen roll om man är turist eller ska bosätta sig där. Vi har varit slarviga förut och aldrig anmält våra gäster. Men nu inför OS så har det blivit mycket tuffare kontroller. Många av våra vänner har fått besök av 5-6 poliser när de har haft gäster för att kontrollera om de är registrerade. Antagligen så finns det någon rapportör i området, annars kan man ju fundera på hur polisen vet att man har gäster.
Dagen efter att Ruben, Stig och Gustav kommit till Beijing så åkte vi i allafall iväg till polisstationen. Vi har nog fyra polisstationer inom en kilometers avstånd, så det gäller att välja rätt station, man kan ju givetvis bara göra registreringen på vissa utvalda stationer. Nåväl, det var inga problem att registrera våra gäster, visserligen tog det väldigt lång tid, men det har man ju lärt sig att det mesta gör nu för tiden. Den enda kluriga frågan vi fick var vilken nationalitet vår hyresvärd hade.

Stig, Gustav, Ruben och jag på polisstationen.

Lördagen och söndagen tillbringade vi tillsammans med diverse utflykter. Resten av veckan så fick de klara sig själva tillsammans med vår chaufför. Jag jobbade hela veckan och inför sommarlovet så är det extra mycket som ska göras och Pär var tvungen att åka iväg på en resa i fyra dagar. Men Stig och Gustav har ju varit här förut och Tao känner till de flesta ställen som man vill åka till, så de klarade sig ganska bra tror jag.

Utanför Birdsnest.

På en lokal hotpot restaurang. Gott och billigt.

På himmelska fridens torg.

Ruben och Gustav tar en paus i knivaffären.

Konstinköp hos en konstnär i hutongerna.

En polis förklarar för vår chaufför var vi befinner oss. Vi räcker ofta över luren till någon kines och ber dem prata med Tao. De blir lika förvånade varje gång när vi ger dem vår telefon, men de hjälper alltid till.

Utanför vårt favorithak som vi kallar för plåtverkstaden. Det var fullsatt när vi kom dit så vi fick vänta utanför en stund.

Inne på plåtverkstan, nya fläktar är insatta, det blev ett verkligt lyft för stället.

De trevliga ägarna till plåtverkstaden. De blir alltid lika glada när vi kommer dit.

Ruben och Gustav på en båt i Sommarpalatset.

Många kvarter rivs till förmån för nya lyxiga kvarter.

Vandring i hutongerna.

Kinesiska muren i 30 graders värme.

Hela gänget åkte rodel ner för muren.

Himmelens tempel.

Ett skräddarbesök är nästan obligatoriskt när man är i Kina. Ruben sydde upp både kostym och skjortor och för Gustav blev det skjortor och byxa.

Gustav och Ruben i den förbjudna staden.

Det var en intensiv men intressant vecka för Ruben tror jag. Det var kul att han kom iväg innan vi flyttade därifrån. Får se om han kommer iväg till Houston också.

Kram /Marie

Inga kommentarer: