01 september 2007

Tillbaka till vardagen

Nu var det väldigt längesedan jag skrev något här. Men historien upprepar sig. Min blogg är blockerad härifrån igen. Då är man lite bekväm och och orkar inte leta upp någon hemlig väg. Men nu har jag iallafall tagit mig i kragen och hittat en väg in igen.

Vi har varit tillbaka i Beijig i en månad snart. Jag har hunnit med tre heltidsveckor på Svenska skolan, och det känns bara bra. Fredrik börjar inte skolan förrän den 4 september, så för honom har det varit lite segt. Alla hans svenska kompisar har redan börjat skolan och hans franska kompisar är kvar i Frankrike.

Sommarens stora händelse för Fredrik var att han äntligen fick köpa sig en moped. Svarttjärnsborna tyckte nog det var skönt att få vila öronen när vi åkte tillbaka till Beijing.
Nu har Erika tagit med sig mopeden till Harplinge.




Jag och Pär har varit på musikalen Mamma Mia tillsammans med ett helt gäng andra svenskar här i Beijing. Det var häftigt! Jag hade redan sett den en gång, men då var det på tyska, låtarna lät mycket bättre nu när man fick höra dem på engelska.
Samma helg som musikalen var så genomförde myndigheterna här ett trafiktest. Det gick ut på att på fredag och söndag fick bara bilar med udda slutsiffra köra och på lördag och måndag fick de med jämn slutsiffra på bilen köra. Detta gjordes för att se om luften blev bättre och trafiken flöt smidigare inför OS. Att trafiken skulle flyta bättre var ju inte så svårt att räkna ut. Taxichaufförerna gjorde nog goda affärer de fyra dagarna. De var undantagna restriktionerna. Däremot var inte våra skolbussar undantagna, så resultatet blev att istället för två skolbussar med alla elever och lärare så fick alla åka taxi istället, undrar vad tanken var där.


Under en vecka i augusti hade vi Camilla och Rivia inneboende hos oss. http://www.camilla-rivia.com/. De är två beachvolleytjejer som var här för att spela en för-OS turnering. Rent resultatmässigt var de ganska besvikna, de åkte ut i gruppspelet. Men de var grymt imponerade av OS-arenan och arrangemanget. De har varit ute i Europa och spelat turneringar hela sommaren och turneringen i Beijing var överlägset det bästa arrangemanget tyckte de. Låter lovande inför OS tycker jag. Jag, Pär och Fredrik var och tittade på finalen, det var riktigt kul. Jag har aldrig sett Beachvolley live förut. Jag var också imponerad av arrangörerna. Har aldrig sett så många kineser med så stora leenden förut. Så fort man gick förbi en funktionär så log han sitt bredaste leende och sa "hello". Undrar hur många timmar de lagt ner på att träna på det i volontärskursen.

Nu har utlottningen av de första OS-biljetterna ägt rum. Vi visste inte om det skulle bli svårt att få biljetter så vi sökte ganska mycket både Pär och jag. Vi fick nästan allt vi hade ansökt om, så nu sitter vi här med te.x åtta biljetter till handbollen. Vi har även biljetter till friidrott, pingis och kanot. I oktober får man köpa igen, då är det först till kvarn som gäller, då ska vi försöka få tag i lite fotbollsbiljettr också.

Vår superproffsiga chaufför har sagt upp sig. Detta på grund av att han inte har fått ut sin lön de två senaste månaderna från leasingföretaget som Cat anlitar. Nu har vi fått en ny chaufför ifrån samma företag, undrar om han kommer få sin lön? När Pär påpekade för den ansvariga på jobbet om att det kanske vore bättre att byta leasingföretag om de inte ger sina anställda lön, så förstod de inte alls problemet.
Vår nya chaufför verkar snäll och trevlig, men har inte samma lokalkännedom som Zhang och pratar nästan ingen engelska alls, han tar sig inte fram lika effektivt i trafiken heller. Men det blir nog bra med honom också. Har man inte större problem än att chauffören har slutat så får man vara nöjd.


Här kommer ännu ett bildbevis på att Kineser kan sova överallt. Tur att IKEA finns när man är liten och trött. Pappan som sitter bredvid hade nog gärna lagt sig ner han också, men där gick väl gränsen, han nöjde sig med att sitta och sova.

Om man inte vet vad man ska äta till lunch en dag så kanske man ska ta efter det här paret. Helt enkelt fiska sin egen fisk mitt i Beijing.

I samma sjö så är det många kinesiska herrar/killar som badar (undrar varför inte några kvinnor badar?). Men jag tvivlar på att de blir särskilt rena i det vattnet. Det ser inte ett dugg inbjudande ut, varken att bada eller att äta fisken i den sjön.








Strumporna ordentligt upphängda i väntan på att ägaren ska ha badat färdigt.







Häromdagen så var jag och min kollega på tygmarknaden, det är samma ställe som jag och Nina såg hundhuvudet på köttmarknaden. När vi gick i genom gränderna där de hade duvor i bur för att man skulle kunna köpa färska duvägg, frisörer i vartannat hål i väggen och en hel massa cigarettbutiker och små grönsaksbutiker så dyker helt plötsligt en tandläkarmottagning upp. Helt öppet utifrån gatan. Det var nog bara att stiga in och sätta sig och vänta på sin tur.



I går var vi i Beijings botaniska trädgård. En väldigt stor och trevlig park att strosa omkring i. Tydligen en populär park för bröllopsfotografering också.




































I parken så stannade vi för att dricka te. Det är det dyraste teet jag någonsin druckit. Vi gjorde misstaget att inte fråga om priset innan, så när Pär skulle betala visade det sig att det kostade 100 rmb för te och en på se chips. Det hade säkert gått att pruta ner, men det har Pär väldigt svårt för så han betalade och såg glad ut. Teet var gott iallafall, det var väl tur det.








Så avslutar jag med ännu en sovbild. Denna gången från Botaniska trädgården.

Inga kommentarer: