09 oktober 2006

Vår första tid i Beijing


Vi kom till Beijing den 20 augusti. De första tre nätterna sov vi på hotell. Kontraktet var inte helt klart för huset ännu. Inte särskilt oväntat. Under tiden åkte vi till IKEA och handlade oss sängkläder och lite husgeråd. Vi hyr huset med möbler men utan husgeråd och dylikt. Vi flyttade in den 23 augusti, det var väldigt skönt att komma till huset och känna att man hade sitt eget. Huset är på 370 kvm, kök, fyra sovrum, fem toaletter,ett vardagsrum, ett kontor och en källare där vi har ett pingisbord. Så plats finns det till eventuella besökare.
Efter två veckor fick vi vår flygfrakt som bestod av datorn och köksgrejor. Den 27 september kom äntligen vår båtfrakt med resten av våra grejor. Vi hade ju tömt lägenheten i Geneve, skickat en del till stugan i Dalsland, slängt en massa och resten skickades till Beijing, så nu har vi iallafall möbler så det räcker här. Nu så börjar huset att kännas lite mer personligt när man fått hit sina egna saker. Tavlorna står dock på golvet fortfarande. Men de kanske kommer upp snart.
Fredrik går på franska skolan inne i stan och tycker at det är ok. Men han väntar otåligt på att få en plats på den internationella skolan WAB som ligger precis bredvid vårt compound.
Vi har hunnit med några utflykter te.x uppt till muren, Intelligence Valley och såklart har vi varit en del inne i stan. Jag ska försöka lägga in lite bilder efterhand på webalbumet http://picasaweb.google.com/per.marie .
Jag och Pär har börjat ta lektioner i kinesiska, eller dvs. jag har varit där tre gånger och Pär inte någon hittills, jobbet kommer alltid emellan. Det är väldigt svårt, mycket konstiga ljud som känns omöjligt att uttala. Men det kanske blir bra så småningom.
På det hela taget trivs vi bra här. Det är mycket som är annorlunda från Europa, man får utrusta sig med en hel del tålamod, men alla är trevliga och vänliga så allt brukar ordna sig till slut.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så trevligt att höra från er. Kikat på era bilder - bra kamera du Marie, inget fel på fotografen heller. Mycket inbjudande i många fall - inte alltid. Föredrar Svärdlång framför era fiskesjöar. Gott att höra att ni trivs å så där. Pär, då.. du får väl lägga på ett kål vad gäller språket.
Ha det - vi hörs.
Vanja

Anonym sa...

Trevligt att höra av er. Här får ni sensommarens sista badupplevelse:
Sent under den ljumma lördagskvällen (26/8)kände jag att hösten är på väg. Inte
p g a temperaturen, som låg på +16, utan på det täta mörkret. Kombinationen av svartmörker, värme och stjärnhimmel kändes "medelhavsk". Kl 23.30 fick jag lust att bada och gick stigen ner till sjön. Utan ficklampa, genom tät granskog och med ögon nyss vana vid inomhusljus tassade jag försiktigt, nästan smygande, med ena armen som en stötfångare framför ögonen för att skydda ögonen från eventuella grenar. Plötsligt bröts tystnaden av ett ilsket fräsande och flåsande i min absoluta närhet. En frän doft av varm jord spreds efter den, liksom jag, vettskrämda grävlingen som rusade iväg i riset. Efter det mötet var det extra skönt med ett dopp i Ärtingen - som fortfarande håller + 20. På andra sidan sjön hördes "Ta mig till havet" i allsång från en kräftskiva. - Vilken sommar vi haft!

TT

Anonym sa...

Bra idé med blogg och fotoalbum, ska bli spännande att följa! De fick en liten älgtjur på sexan på Lövås.
/Bosse