08 december 2007

En sen uppdatering (igen)

I detta inlägg blir det mycket foton. Om nu bara min dator håller ut tills jag är klar. Min nya fina Delldator krånglar. Har redan haft service på den en gång, och nu väntar jag på besked om när de ska komma hem till mig för att fixa de nya problemen som har uppstått.

Börjar med inläggets sovande kines.

Detta är på en bänk längs en av Beijings populäraste shoppinggator. Otroligt att de verkligen kan lägga sig och sova var som helst. Lägg märke till påsen som står bredvid. Märkligt att den står kvar!

Undrar vad "handicralt och Patinting" är för något?

Det finns en hel del fina platser mitt i storstaden Beijing.

För några veckor sedan åkte jag och några kollegor från skolan till "lyktfabriken".
Detvisade sig vara väldigt krångligt att hitta dit. Den sista biten fick vi motorcykelescort.
Men till slut var vi iallafall framme vid fabriken. Det visade sig vara ett hus med för tillfället tre tjejer som satt och tillverkade lyktor och två som sålde lyktorna till köpglada svenskar.
Jag hade förväntat mig en stor fabrikslokal med massor av folk. Men det var ju mycket trevligare så här.
Alla dessa lyktor köpte jag till slut. Men nu har jag tagit dem till Sverige,
så jag får väl snart ta en tur till för att köpa fler lyktor.


Här ser man ett exempel på hur de gör när de renoverar husen efter bara några år.
Lite skrämmande att det är så dålig kvalitet så de måste blåsa ut hela huset efter mindre än tio år.
En kompis fyllde 40 år förra helgen. Då var vi några tjejer som firade henne på en Italiensk restaurang. En trevlig restaurang med mysig inredning. Men maten var lite annorlunda.

Det här åt jag. Oxfile med pommes, mix av grillade grönsaker och citronsmör.

Det här åt min bordsgranne Gunilla.
Oxfile, potatismos, mix av grillade grönsaker och citronsmör.
speciellt gillar jag moset som serveras i ett litet glas.

Man fick fundera lite när man skulle gå på toaletten.

Men en överstruken kvinna måste ju betyda att kvinnor inte ska gå in där!
Toalettvakten trodde att jag ville ta kort på henne så hon ville absolut inte flytta sig ifrån skylten när jag skulle ta kort. Men bakom henne är det en överstruken man, där är följdaktligen damtoaletten.

Förra veckan bjöd jag hem några kollegor på förskolan på raclette.
En trevlig middag med många skratt blev det.
Tur att Carrefour finns här i Beijing så man kan köpa riktig racletteost. Det är smaskigt, mums.

Kusin Johan bor ju hos oss nu och läser kinesiska. Men för att kunna stanna kvar här var han tvungen att ordna nytt visum. Så Pär, Fredrik och Johan tog en långhelg till Hong kong för att fixa det. De hade en trevlig och varm helg i Hong Kong och Johan har nu visum till den 5 januari.

Jag , Fredrik och Johan tog en runda in till stan igår. Bland annat var vi en stor sportaffär. Då såg Johan till att personalen fick jobba lite. Först ville han prova en elgitarr, så det blev för personalen att stämma den och sedan fick vi lite underhållning av Johans spel. Jag tror att de tyckte han var duktig, de såg iallafall ganska imponerade ut.

Sedan hamnade vi på pingisavdelningen. Där säljer de pingisrobotar. En maskin som spottar ut pingisbollar som man ska returnera, förhoppningsvis hamnar då returerna i uppsamlingsnätet som är uppspännt på andra sidan. Johan ville förstås tessta denna maskin, men i början var den inställd på väldigt hög hastighet, så Johan spred bollarna i hela affären så all personal fick springa runt och samla in bollar. Men efter ett tag fick han ordning på det och då hamnade de flesta bollar där de skulle.Kul maskin det där, men lite väl dyr leksak.

Fredrik provade också på att spela.

Man hör ju hela tiden att allt går så snabbt i Kina. Och det ser vi bevis på hela tiden här. Tex. läste Pär i en utländsk tidning att de har anställt 60 förare till snabbtåget mellan Beijing och flygplatsen som håller på att byggas för fullt. Det kan ju tyckas klokt att anställa förarna redan innan tåget har gått i drift, men problemet är bara att det är ingen som vet vad dessa förare ska göra eftersom tågen är förarlösa. Något blev tydligen fel på personalavdelningen:)
På bilden nedanför ser det ut som man inte ens har hunnit flytta ut innan man har börjat riva. Möblerna står kvar. Sen gillar jag deras sätt att riva. De har lämnat kvar fasaden ut mot gatan och rivit allt bakom.

Alla dessa byggen och rivningar är ju ett kapitel för sig här i Kina. Om du tittar noga på bilden nedanför ser du hur det går omkring byggjobbare högt uppe och balanserar på kanten. På bilden nedanför ser du att han visserligen är fastspänd, men jag tycker att det ser helt livsfarligt ut. Jag skulle absolut inte lite på den säkerhetsanordningen.

Jag får ont i magen när jag tittar på honom.

Och faktiskt så händer det en hel del olyckor här. Säkert många fler än man någonsin får reda på. Fredrik kom hem och berättade något mycket tragiskt igår. En 17 årig tjej på Franska skolan hade dött efter att en byggnadställning hade rasat över henne. Tänk er den situationen i Sverige, det skulle bli en stor diskussion om säkerhet (med alla rätt), men här händer väl bara det att den som anses vara skyldig till händelsen i bästa fall mister jobbet i sämsta fall mister livet, men sedan fortsätter alla byggen och byggnadställningar att se likadana ut som innan med fler olyckor till följd. Jag får hoppas att våra snickare på Ulvåsa har bättre säkerhetstänkande.

Jag och Pär var i Sverge för ett par veckor sedan. Det blev en hastigt bestämd resa pga att Pärs mamma Inger har blivit sjuk. Hon har fått en ny stroke och var väldigt dålig. Vi ville gärna åka till Sverige och träffa Inger och få oss en egen bild av hur det var och även få tillfälle att träffa Ruben. Nu har läget blivit bättre. Hon har fått komma till Bengtsfors och det underlättar givetvis för all att slippa åka till Trollhättan varje gång de ska besöka henne. Nu kämpar de med att få henne att svälja tillräckligt mycket mat varje dag så hon ska slippa sondmatningen. Hon är vaken mer och mer för varje dag och visar även känslor som skratt och gråt. Det är skönt att höra. Men det är inte så lätt att sitta på andra sidan jorden i sådana här situationer och bara få andrahandsrapporter om läget.

När vi var i Sverige passade vi givetvis på att kolla in Ulvåsa. Vihade turen att de var några dagar och jobbade på huset under veckan vi var där så vi fick se lite hur jobbet framskred.

Så här såg det ut på måndag morgon.

Tisdag förmiddag.

Fredag morgon.

På fredagen åkte vi till Laholm och sov över hos Sussanne. På lördagen åt vi julbord på Heagårdsskafferi tillsammans med Erika, hennes pojkvän Christian och Christians föräldrar. Trevligt och gott. Mitt första riktiga julbord på nio år! Här hemma hos blir ju inte julborden så innehållsrika.

På julafton kommer Erika, Pärs bror Klas, hans döttrar Åsa och Malin och Åsas pojkvän Robin hit. De stannar i två veckor. Det ska bli kul. Sedan visade det sig att Pärs bror Jan också kommer hit och firar jul. Han ska följa med Ärtemarks pingis till Kina när de ska spela elitseriematch här. De har blivit sponsrade av kinesisk tv och någon rik kines för att komma till Kina och spela svensk elitserie. Allt kan tydligen hända i Kina. Vi ska åka titta på en av matcherna. De spelar i en stad utanför Shanghai. Vi var och tittade på en match i Åmål när vi var i Sverige, då kanske de hade en publiksiffra på 100 personer. I Kina kommer det att vara utsålt, det innebär en publiksiffra på 15 000 personer. Hur många tar Globen egentligen? Pingis är hysteriskt populärt här!
Samtidigt ska Jan försöka sälja in Dalsland till Kinesiska researrangörer.

Avslutar med en bild på Ella och vår nya chaufför Tao. De två kom väldigt bra överrens. Ella sprang emot honom och ropade Tao varje gång vi skulle gå till bilen.


En stor kram till er alla från Marie

ps. Ni får gärna skriva kommentarer, det är kul att se vilka som läser bloggen. Ds

2 kommentarer:

fam.Raun sa...

Hejsa.

Jag vill bara önska en glädelig jul och ett gott nyttår.

Kram från Maybritt i Schweiz

Anonym sa...

Såg Jan på Västnytt igår angående pingisen. Kul att läsa vad ni gör på andra sidan jordklotet. Även Peter och Joy läser det.

Gunnel