12 augusti 2008

OS-invigning

Ja, nu så är det äntligen igång. OS, som påverkar det mesta här i Beijing. Mycket är förändrat. En tydlig förändring för oss är att vi utan problem kan köra på vägen parallellt med motorvägen lika snabbt som på motorvägen. Vi brukar aldrig åka den annars eftersom där alltid är långa köer. De flesta kineser väljer den vägen eftersom den är gratis och det är inte motorvägen. Så vi brukar betala de 5 kr som det kostar att åka på motorvägen och tjäna massor av tid. Men nu när man bara får köra varannan dag och de har reserverat en fil på motorvägen för OS-folk så går det bättre med Jingshun lu. Man märker verkligen en stor skillnad på trafiken nu. Det kommer bli en chock för de som är kvar här när trafiken får rulla som vanligt igen.
OS-invigningen såg vi tillsammans med några vänner på Waldners bar. W-bar fungerar som en scandinavisk samlingspunkt, med präster från Sverige, Norge och Danmark på plats. Man kan komma dit och ta sig en kopp kaffe och äta kanelbullar nu under OS. Men invigningskvällens arrangemang var det de lokala folket som ordnade, och det märketes med stor tydlighet. Gunilla hade bokat bord och betalat förskott dagen innan, men när vi kom dit på invigningsdagen så var det fullt kaos. De hade överbokat ordentligt och vår bokning hade de tappat bort helt. Men efter mycket diskussioner så lyckades de klämma in ett bord till oss så vi kunde sitta. De hade nog aldrig haft så mycket folk där förut, för de verkade inte ha något under kontroll. Det tog nog 40 minuter innan alla hade fått öl, då fick några stora sejdlar och några andra fick små glas. Detta trots att en öl ingick i biljettpriset, och då vill förstås alla ha stora öl. När vi klagade sa de bara "Men det är samma öl" Det kunde vi ju förstå men vi ville ju ha samma storlek. Efter mycket diskussion framgick det att de stora glasen var slut. Sorry! Det hela slutade med att vi fick något glas extra. Men det tog väl nästan en timme från man gjorde en ny ölbeställning tills man fick in ölen. När de väl hade fått diskat några glas så tog ölen slut. De hade det nog svettigt den stackars personalen.
I priset ingick buffe. Den var helt ok, men lite udda sammansatt. Det var bl.a kycklinglår, friterad kyckling, ris, sockrade popcorn, spagetti, kokta ägg och äppelkaka på en gång. Man tycker kanske att äppelkakan skulle passat bättre på efterrättsbuffen.

Delar av gänget på W-bar på invigningsdagen.

Även herr Waldner själv var på sin bar på invigningen. Och det märktes att det låg mycket i det han sa i en artikel i aftonbladet häromdagen. " Jag hade både spelsinne och ölsinne"

Klart man måste fotograferas tillsammans med en av de riktigt stora i Kina, Lao Wa!

Kinesisk tv var på baren och filmade en stund. Ingen aning om det kommer att visas någonstans.

Invigningen var ju riktigt maffig, men när man sitter i en överfull lokal utan luftkonditionering i tryckande hetta så kändes det lite väl långt med 4 timmars invigning. Det var ganska skönt att komma därifrån när det var slut.

Skönt att se att något är sigt likt. Några sitter och spelar kort, resten tittar på. Denna bild är så typiskt kinesisk. skönt också att någon vågar trotsa påbudet att inte rulla upp tröjan över magen.

Det pratas ju mycket om den rigorösa säkerheten i Beijing nu under OS. Denna mannen satt utanför Workers stadium där de svenska damerna ska spela match i morgon. Får hoppas att han inte är säkerhetsansvarig där.

Nu lagom till OS så får man se vad som har byggts bakom alla murar. Här är ett nytt stort shoppingkvarter som heter the Village.

Invigningskvällen avslutade vi på taket på Bar blue. En bra avslutning på kvällen, lagom varmt och lagom ljudnivå så man kunde prata med varandra.

Magnus och Markku på Bar blue.

Kram /Marie

Inga kommentarer: